Hello, my name is Sophia and I am a teacher of English in Ancient Olympia, Greece. Welcome to my blog!

Wednesday, June 16, 2010

Πέρασε η βοή το άσπρο σύννεφο


...και φωλιάσαν τα πουλιά
και μερώσανε τ'αγρίμια
και φωλιάσαν τα πουλιά
σμίξανε τα κύματα
στη γαλήνια νύχτα.


Και ξαφνικά, από τα ανοιχτά παράθυρα της τάξης, με μόνους ήχους τα στυλό πάνω στις κόλλες και το τραγούδι των πουλιών απ' έξω, ένας μικρός, μικρούλικος επισκέπτης, όχι ακόμα τόσο  καλός πιλότος όσο τα αδέρφια του, με μια φτερούγα πιο αδύναμη από την άλλη, έκανε τις βόλτες του πάνω από τα χαμογελαστά κεφάλια, και τα έκπληκτα γελάκια των παιδιών, μέχρι να τον ξαναβγάλουμε έξω στην ζεστή μέρα......

-Ε, κυρία, έμαθε ότι γράφουμε Όρνιθες, και ήρθε και αυτό να μας κάνει παρέα!!!!!


Και ρίχνοντας μια ματιά τριγύρω, έξω από την τάξη, πέρα από την σκιά των δέντρων, εκεί που η ζωή ακούγεται να συνεχίζεται και να κυλάει, έξω από την μικρή αυτή φούσκα  της τάξης   stasis από τον χρόνο που έξω καλπάζει, από την ειδησεογραφία, εκεί πέρα που η κάθε στιγμή γράφεται με γράμματα κυρίως μελανά ή κόκκινα, και τα προβλήματα του κόσμου θα αρπάξουν πάλι τα παιδιά που για λίγη ώρα, χάθηκαν μέσα στους στίχους του Αριστοφάνη, βλέπεις τα λόγια του παρελθόντος να φαντάζουν σύγχρονα μπροστά σου....

A, προδοθήκαμε, επάθαμε ανόσια,
τούτος ήτανε φίλος μας κι έβοσκε
στα χωράφια μαζί μας σαν σύντροφος.
Καταπάτησε νόμους αρχαίους
και τους όρκους των όρνιων επρόδωσε.

Με δόλο εδώ μας κάλεσε
κοντά σε γένος άνομο
που πάντα εχτρός μας στάθηκε
πάντα τροφή μας έκανε.

Και σκέφτεσαι.... "Αέρα, κελελέφ!"

19 Comments:

Blogger ELvA said...

Πολυ προηγμενη η ταξη σου Σοφια μου! Τους Ορνιθες τους διδασκεις; Καλα εχω χασει φαινεται πολλα επεισοδια απο το τι διδασκεται τωρα στα σχολεια..
Τι καλα, ηρεμα παιδια! Καμμια σχεση με τα Σουηδακια μεσα σε ταξη! ;)) Ειναι οντως ετσι, επειδη πολλες φορες οι δασκαλοι και οι δασκαλες θελουν να τα 'βλεπουν' ετσι, (οπως και οι γονεις με τα παιδια τους, μερικες φορες..) ;-)

Φιλια!

2:22 pm

 
Blogger Sophia said...

@Elva
Διδάσκονται Όρνιθες στην Γ' Γυμνασίου, από μετάφραση φυσικά. Εγώ όχι, γιατί είμαι αγγλικών, απλά σήμερα επιτηρούσα στις εξετάσεις.
Εεε... τί εννοείς ήρεμα? Αν και στις εξετάσεις κατά κύριο λόγο είναι πολύ καλά εώς και πάρα πολύκαλά ως επί το γενικότερον, δεν θα έλεγα το αυτό και για την συμπεριφορά τους κατά μέσο όρο στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς, κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα!!! Αν και βέβαια, έχω κάτι τάξεις που είναι απλά, απίθανες... Τυχαίνουν και μεν, και... δεεεεν στα σχολεία!! ;-)))))
Στην ουσία, ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου μας, το αναλώνουμε στο να κάνουμε μαθήματα βασικής συμπεριφοράς και σεβασμού, ένα μεγάλο μέρος των παιδιών, είναι γενικά αγενή, απρόσεχτα και δεν λειτουργούν σωστά μέσα σε μια τάξη. Τυχαίο; Δε νομίζω... (άμα δει κανείς τους περισσότερους γονείς..)
;-)

2:37 pm

 
Blogger ELvA said...

Okie, dokie! :)
Eλεγα και εγω, μονο τα παιδια, εδω στα δικα μας μερη, ειναι ..αταχτουληκα! ;)
Φυσικα η συμπεριφορα των γονιων σε ολα τα μηκη και πλατη επηρεαζει τη ψυχολογια των παιδιων μεσα και εξω απο τη ταξη! Ποτε τελειωνετε, το προσωπικο θελω να πω, τελη Ιουνιου;

Περιμενεις πως και τι τις διακοπες και λιγη ηρεμια, ετσι; :-)

3:46 pm

 
Blogger Unknown said...

Αυτά τα σύρματα κάπου τα ξέρω...

4:23 pm

 
Blogger Sophia said...

@Elva
Τα δικά σας πάλι, φαντάζομαι θα έχουν άλλου είδους αταξία σε σχέση με τα δικά μας, χεχεχεχε!! (Τί κάνουν τα δικά σας? Γιατι τα μόνα Σουηδάκια που ξέρω, είναι αυτά που έρχονται κάθε χρονό στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και είναι πολύ δημιουργικά και καλά, οπότε φαντάζομαι έχω στρεβλή εικόνα!!)

Εμείς, 30 Ιουνίου αν και έχουμε και μια εφημερία μέσα στο καλοκαίρι, αλλά αυτή δεν πιάνεται!!
Μπα, μη το λες, από τη στιγμή που τελειώσαν τα μαθήματα, έχει αρκετή ηρεμία, αν και οι εξετάσεις σε κάνουν να αναθεωρείς πολλά για την εκπαίδευση με αυτά που γράφουν τα παιδιά... Άλλωστε, εδώ που μένω εγώ, η ζωή έχει αρκετά χαλαρούς ρυθμούς και στην ουσία, με την κατάλληλη παρέα, είναι ένα σχεδόν ιδανικό περιβάλλον για ποιοτική ζωή. Η θάλασσα άλλωστε, είναι μόλις 20 λεπτά μακριά.

@Darthiir the Abban
Μόνο τα σύρματα??? Για κοίτα λίγο καλύτερα...
;-ΡΡΡΡ

4:36 pm

 
Blogger Unknown said...

Δε σχολιάζω τα προσωπικά δεδομένα των πτηνών!

4:50 pm

 
Blogger Sophia said...

@Darthiir the Abban
ΧΑΧΑ, αδέρφια μου, αλήτες, πουλιάααα!!
;-ΡΡΡΡΡΡ

4:53 pm

 
Blogger VAD said...

Μου θυμίζει εκeίνο το καζαντζακικό,
"σώπα ,δάσκαλε,ν'ακούσουμε τα πουλιά"
...

Καλημέραααα...

6:46 am

 
Blogger Sophia said...

@VAD
Καλημέρα!!
Ναι, ναι, κάπως έτσι, αν και συνήθως είμαι εγώ αυτή που το λέει!!!
;-Ρ

7:10 am

 
Blogger ELvA said...

Kαλημερα Σοφια!

Τα Σουηδακια που λες, σαν παιδια ειναι συνηθως ατακτα μεσα στις ταξεις, αλλα να σου πω ενα καλο ειναι οτι εχουν αρκετα ενδιαφεροντα και φυσικα χρονο να τα εξασκησουν, αντιθετα απο πολλα παιδια στην Ελλαδα, που οπως ξερεις, τρεχουν τα απογευματα στα φροντιστηρια εδω κι εκει! Τα Αγγλικα, οπως και ολες οι γλωσσες γινονται μονο μεσα στο σχολειο και οι ωρες ειναι περισσοτερες απ οτι στην Ελλαδα, που 'δεν ειναι αρκετες' και φυσικα εχουν δικιο οσοι λενε οτι χρειαζονται περισσοτερες οπως και διαφορετικα επιπεδα σε καθε ταξη. Βεβαια για καποιους, τα..θρησκευτικα ειναι μαλλον πιο 'χρησιμα' απο τις... ξενες γλωσσες! :0

Τελικα δε φαινεται να σου λειπει η ζωη σε μια μεγαλουπολη..Μπραβο, βρε Σοφια, οχι μονο εχεις μερακι για τη δουλεια σου,(που το εκτιμω σε καθε ανθρωπο), αλλα και προσωπικη φιλοσοφια για το τι αξιζει πραγματι στη ζωη!
(Τακιμιασαμε τοτε!) ;)

Βορεια φιλια!

10:09 am

 
Blogger Sophia said...

@Elva
Προτιμώ ένα παιδί που είναι άτακτο μέσα στην τάξη και έχει ενδιαφέροντα και εγώ έχω τον χρόνο καθώς και την υποδομή να τα χρησιμοποιήσω αυτά στην μαθησιακή διαδικασία, παρά ένα που είναι άτακτο γιατί α)βλέπει το σχολείο σαν χώρο να ξεκουραστεί από το φροντιστήριο β)δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον... Και αυτό με το "κανένα απολύτως ενδιαφέρον" το τονίζω, γιατί το θεωρώ ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον διάλογο κοινωνίας-σχολείου.

Μου λείπει πάρα πολύ το πολιτιστικό επίπεδο της μεγαλούπολης, οι παρέες, οι καλαίσθητοι χώροι, ο κόσμος που κυκλοφορεί, ο κόσμος που έχει άποψη, τα βιβλιοπωλεία, οι χώροι τέχνης, τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, οι διαφορετικές απόψεις και ένα σωρό άλλα πράγματα. Η επαρχία έχει το καλό της ποιότητας ζωής όσον αφορά το χρόνο, την ευκολία των μετακινήσεων και το γεγονός ότι πραγματικά ζεις σε ωραίο φυσικό περιβάλλον (εγώ τουλάχιστον το επιδιώκω πάντα και το έχω καταφέρει) αλλά δεν παύει να είναι τέλμα σε πολλά πράγματα. Καλό είναι να μπορείς να τα ζυγίσεις και στα διάφορα στάδια της ζωής σου να κάνεις την optimum επιλογή. Αλλά δεν μπορεί να μην με δαιμονίζει το γεγονός ότι για να βρω ένα βιβλίο ή πρέπει να το παραγγέλνω από το ίντερνετ (με αποτέλεσμα να περιμένω τουλάχιστον 2-3 μέρες) ή να το παραγγέλνω στο βιβλιοπωλείο (μια βδομάδα) ή να πηγαίνω στην Πάτρα για να το βρω... Και αυτό ισχύει και για τα περισσότερα πολιτιστικά αγαθά.

10:21 am

 
Anonymous Anonymous said...

Αντε,διακοπες τωρα,ηρεμια,γιατι απο φθινοπωρο ερχονται δυσαρεστες αλλαγες..
Περναγα καμμια βολτα απο το "στεκι" σου,αλλα ειχα φθασει σε τετοιο βαθμο απεξαρτησης απο τα ιντερνετικα που αρχισα να θαυμαζω τον εαυτο μου.Δεν εγραφα πουθενα,ουτε στο δικο μου.Τωρα ξανακυλησα παλι,αλλα ειναι οκ προς το παρον.Καλο καλοκαιρι!

11:03 am

 
Blogger Sophia said...

@James D
Χμου,πρέπει να βάλω ένα κουμπί στο βlog που να κερνάει αυτόματα, λικέρ και σοκολατάκι (και mojito, και mojitoooo) σε αυτούς που παραστρατούνε δώθε μεριά!!!
Ω, μερσί, αν και τώωωρα καλοκαίρι, εμείς εδώ, από το Πάσχα, καλοκαίρι έχουμε!!
;-ΡΡΡΡ

11:33 am

 
Blogger psephis said...

Χμ! Ακόμη και εν μέσω εξετάσεων μπορεί να βρει κανείς αφορμές για όμορφες σκέψεις - και να τις συνδυάσει εξίσου όμορφα με εικόνες!

9:29 pm

 
Blogger Sophia said...

@psephis
Ω, οι αφορμές για όμορφες σκέψεις είναι ανεξάρτητες εξετάσεων και πανταχού παρούσες!!!!! ;-ΡΡ

8:38 am

 
Blogger demetrat said...

τα πουλιά τελικά , μιά αναμπουμπούλα την προκαλούν , έστω και με λειρί.
:)
δ

10:14 am

 
Blogger Sophia said...

@demetrat
Χεχεχεχε... σκέψου όμως, ότι τουλάχιστον, αυτά με το λειρί, μπορείς να τα κάνεις κρασάτα και με χυλοπίτες!!
;-ΡΡ

10:15 am

 
Blogger demetrat said...

ιιιιιιιιιιιιιιιιιιι
Τι μ έκανες και σκέφτηκα τώρα!!!
το εντελώς ανάποδο .
και ιιιιιιιιιιιιιι
και μπλιάααααααααααααααχ.
δ

2:48 pm

 
Blogger Sophia said...

@demetrat
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!! Είδες, είδες, κάνω τους άλλους να σκέφτονται ανατρεπτικά!!
;-ΡΡΡΡΡ

7:58 pm

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home