Hello, my name is Sophia and I am a teacher of English in Ancient Olympia, Greece. Welcome to my blog!

Monday, December 08, 2008

Bang bang, he shot me down

Η πρωινή ένταση των παιδιών, που σε συννενόηση με τα υπόλοιπα σχολεία αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματά τους, ενώ ξεκίνησε με μια διάθεση ανάμεσα στην πραγματική οργή, τον πραγματικό θυμό, την ανασφάλεια με ταυτόχρονη την ροπή για χαβαλέ και χάσιμο μαθήματος, γρήγορα μετατράπηκε σε πραγματική ενεργοποίηση και συνειδητή επιλογή, ακολουθώντας τις σωστές διαδικασίες...

Για πρώτη φορά, όταν τους θυμίσαμε πως δεν μπορούν να παίρνουν αποφάσεις παρά μόνο μέσα από γενική συνέλευση, μαζευτήκανε χωρίς φωνές, γέλια και πειράγματα, και λίγο αργότερα, είχαν δρομολογήσει και τις ενέργειές τους, ετοιμάσανε τα πανώ τους και γράψανε κείμενα και ψηφίσματα, με μια σοβαρότητα που θα την ζήλευαν πολλοί από τους ενήλικους γύρω τους.

Τα πρώτα πανώ της ζωής τους, η πρώτη τους πορεία γύρω από το κτίριο του σχολείου, τα πρώτα τους συνθήματα, τα πρώτα τους μαθήματα για το πως μπορεί κανείς να εκφράσει δημόσια την γνώμη του και να συντονίσει και να περιφρουρήσει την απόφασή του, η πρώτη φορά που συμμετέχουν στην έκφραση της αγανάκτησής τους και της συνειδητοποίησης του πόσο τρωτοί είναι ακόμα και αυτοί, στην απλή καθημερινή τους ζωή... Και οι πρώτες τους διαπιστώσεις, ότι οι αιτίες για το έγκλημα, βρίσκονται μέσα στον καθένα από μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και ότι, θύτες και θύματα μπορούμε να είμαστε όλοι μας.

Για πρώτη φορά, συνειδητοποίησαν, πως το να σπρώξεις κάποιον ή να τον χτυπήσεις επειδή σε έβρισε, δεν είναι μια απλή πράξη χωρίς συνέπειες, και πως η κλιμάκωσή της και η μεταφορά της σε ένα άλλο επίπεδο, μπορεί να έχει τα αποτελέσματα που τους σοκάρανε. 'Αρχισαν να διαπιστώνουν πως η βία, φέρνει μόνο βία. Πως η έλλειψη σεβασμού και ευθύνης, μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο. Ότι όλα ξεκινάν από θέσεις και αντιλήψεις που έχουν άμεση σχέση με αυτά, και ο πιο βασικός μας στόχος είναι η περιφρούρηση και η προστασία της ζωής.

Και ότι όλοι, πρέπει να έχουμε ενεργή και δημιουργική συμμετοχή σε αυτά που γίνονται γύρω μας.

5 Comments:

Blogger Unknown said...

Μπράβο τα παιδιά μας!! Άξια! Τελικά αποδεικύονται πιο ώριμα από πολλούς "συναδέλφους"

1:29 am

 
Blogger Sophia said...

@Alexia
Πράγματι... τελικά, καλά κάνουμε και ελπίζουμε!
;-D

9:16 am

 
Blogger Unknown said...

Είναι και αυτό παιδεία.

11:56 am

 
Blogger Sophia said...

@ Darthiir the Abban
Η πιο βασική μπορώ να σου πω: να μάθουν να ενημερώνονται για τα γεγονότα γύρω τους, να συμμετέχουν, να παίρνουν τις αποφάσεις τους συνολικά μέσα από συζήτηση και ωφέλιμο διάλογο, να αποφασίζουν για τις θέσεις τους, να οργανώνουν τις δράσεις τους, να είναι συνεπείς σε αυτές. Να έχουν το θάρρος της γνώμης τους και την ευθύνη της απόφασής τους.

12:45 pm

 
Blogger lakis said...

Μπράβο τους. Έκαναν το πρώτο βήμα. Ας ακολουθήσουν κι άλλα, για να δυναμώσει η φωνή τους. Μπας και την ακούσουν οι άρχοντες που κωφεύουν

7:04 am

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home