Hello, my name is Sophia and I am a teacher of English in Ancient Olympia, Greece. Welcome to my blog!

Friday, November 03, 2006

Reading list for my students

Μετά από το σοκ της διαπίστωσης για μια ακόμα χρονιά ότι οι μαθητές μας είναι apparently αλλεργικοί στο διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων (πάντα πρόθυμοι βέβαια, αλλά ο χρόνος τους προδίδει και τους κλέβει τις στιγμές απόλαυσης που μόνο ένα καλό βιβλίο μπορεί να προσφέρει) αποφάσισα να κάνω ένα crash course ώστε να επιτύχουμε το προσδοκώμενο: ένα παιδί γελαστό, με χιούμορ, που να μπορεί να απορροφά την πληροφορία που βρίσκεται άφθονη στο περιβάλλον γύρω του και να την μετατρέπει σε γνώση, να χρησιμοποιεί την γνώση αυτή σωστά, να μπορεί να αποκωδικοποιεί τον κόσμο γύρω του, να αντιλαμβάνεται τις διαδικασίες που τον διέπουν και να μάθει να λειτουργεί μέσα σε αυτές δομώντας μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα (μα τι λέω... λες κι εμείς οι μεγάλοι, πετύχαμε τίποτε ανάλογο...).

Ξεκινάμε λοιπόν, από τα βασικά αναγνώσματα που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος: Τα άπαντα του Αστερίξ και του Λούκυ Λουκ, για το χιούμορ τους, Γκάρφιλντ, για την ανατρεπτική του διάθεση (εντάξει, το παραδέχομαι, I'm a sucker για όσους μισούν τις Δευτέρες...), Kalvin and Hobbes γιατί ο κόσμος έχει πολλές διαφορετικές γωνίες, Hagar the Horrible για τα αποφθέγματα σοφίας, Μαφάλντα γιατί ποτέ δεν είναι αρκετά νωρίς για να προβληματίζεται κανείς, και Χαμηλές Πτήσεις του Αρκά. Μικρό Νικόλα, γιατί ποτέ δεν είσαι αρκετά μεγάλος για να σταματήσεις να τον διαβάζεις, Isaac Asimov γιατί το μέλλον είναι ήδη εδώ, Douglas Adams για να αγγίξουν την ευφυή γραφή, Καζαντζάκη για να αγγίξουν τον κόσμο, Αριστοφάνη για να δούνε τα στραβά του. Τόλκιν, για να δούνε τον πλούτο της φαντασίας.

Διαβάζοντας έστω και μερικά από τα παραπάνω, απλά λατρεύεις την γραφή και εθίζεσαι στο διάβασμα. Εκεί μέσα θα χωρέσουν μετά και τα 3 ράφια της βιβλιοθήκης του σχολείου μας με νεανική λογοτεχνία, ελλήνων συγγραφέων, τα οποία, για λόγους μυστήριους, δεν έχουν γίνει πόλος έλξης παρόλο που αποτελούν καταπληκτικά δείγματα γραφής. Και αν κάποιοι μαθητές μας είναι αρκετά τυχεροί, ίσως να γνωρίσουν τον πλούτο της κλασσικής ελληνικής λογοτεχνίας.

Ωραία λοιπόν, τώρα το μόνο που μας μένει, είναι να πέσει από τον ουρανό ένα τσουβαλάκι με λίγα χρήματα (εντάξει, και πολλά, δεν θα πούμε όχι...), η βιβλιοθήκη του σχολείου μας να μεταφερθεί στο Unseen University (too little space, too little time in our dimension) και έτσι, όταν επισκεφτεί το σχολείο μας κάποιος από τους συγγραφείς του Φεστιβάλ φέτος, και ρωτήσει αν κάποιο παιδί έχει γράψει ένα παραμύθι, μια ιστορία ή ένα ποίημα στη ζωή του, να μην σηκωθεί μόνο 1 δειλό χέρι.
So, go on, little people! The truth is out there!
Ook!

7 Comments:

Blogger An-Lu said...

Θα τα καταφέρεις να τα μυήσεις πιστεύω!!!
Ειδικά αν ξεκινήσεις με Λούκυ-Λουκ και Μαφάλντα!

9:15 am

 
Blogger Sophia said...

Χιχιχι, το σαρδόνιο σχέδιό μου ελπίζω να πετύχει, τώρα θα πρέπει να βρούμε και τα χρήματα!!! Μήπως να φτιάξουμε γλυκό πορτοκάλι (έχουμε άφθονα εδώ...) και να τα πουλήσουμε στους περίοικους? Χμ... pas mal, pas mal...

9:18 pm

 
Blogger Annabooklover said...

Πολύ καλά τα λες Σοφία μου. Αυτή την κουβέντα είχαμε σήμερα στο σχολείο κι εγώ θα προτείνω στους γονείς να αγοράσουν από ένα (προτεινόμενο) βιβλίο ο καθένας και μετά να τα ανταλλάξουν τα παιδιά. Σε μια τάξη 18 ατόμων θα έχουν διαβάσει το καθένα 18 βιβλία.

3:21 pm

 
Blogger Sophia said...

Τέλεια ιδέα!!! Ρίξε μια ματιά και στο site του ΕΚΕΒΙ (http://www.ekebi.gr/greek.html) στις εκπαιδευτικές δράσεις. Εμείς τα τελευταία 2 χρόνια, έχουμε στο σχολείο μας, μέσω του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους (http://www.olympiafestival.gr/)επίσκεψη από έναν συγγραφέα, που μιλάει με τα παιδιά. Είναι πάρα πολυ καλή εμπειρία. Μπορείς να κάνεις και διάφορες δραστηριότητες με τα παιδιά (τι κάνουμε εμείς οι Αγγλικούδες, είναι απίστευτο...) π.χ. για κάθε βιβλίο που διαβάζουνε να φτιάχνουνε μια ζωγραφιά την οποία εμπνεύστηκαν από το κείμενο, οπότε στο τέλος, το κάθε παιδί θα έχει ένα portofolio με ερέθισμα τα αναγνώσματά του, και κάθε βιβλίο, θα έχει την προσωπική ματιά κάθε παιδιού!

3:50 pm

 
Blogger YO!Reeka's said...

συμφωνώ σε όλα εκτός από το μικρό νικόλα που ως γάλλος είναι φρικτά ξενέρτος :)

7:24 pm

 
Blogger Sophia said...

@ gelial
Χεχεχεχε.. Κοίτα, εμείς είμαστε πρόθυμοι να αντικαταστήσουμε τον Μικρό Νικόλα με τον Μικρό Gelial, όταν αποφασίσεις να τον γράψεις!!! Και χωρίς να δίνεις δώρο ένα Cajoline!!! Χιχιχιχιχιχι!!!
;-D

8:07 pm

 
Blogger Anastasia Konstantakatou said...

Μπράβο και πολλά συγχαρητήρια!

12:14 am

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home